Colombiaanse avocado-export blijft uitbreiden

In de eerste zes maanden van dit jaar is de Colombiaanse avocado-export met 37,6% gestegen, volgens cijfers van het Colombiaanse Bureau van de Statistiek (DANE)en ProColombia. Het grootste deel van de export gaat richting Europa.

Europese landen zoals Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en België zijn de belangrijkste bestemmingen en in sommige van deze landen is de invoer van avocado’s met meer dan 100% gestegen.

De financiële website Dinero meldde dat Flavia Santoro Trujillo, voorzitter van ProColombia, de aanzienlijke stijging van de avocado-afzet prees en benadrukte het werk dat verricht wordt in de verschillende teeltgebieden.

Het departement Antioquia had de grootste groei in de export van de avocado. Gedurende het eerste helft van het jaar had het departement een avocado-groei met 27 miljoen dollar (€24,5 miljoen), 20,7% meer dan in 2018. Daarna volgt Risaralda met 17,5 miljoen dollar (€15,9 miljoen), een groei van 88,6%. Op de derde plaats volgt Valle del Cauca met 3,8 miljoen dollar (€3,4 miljoen) en een groei van 0,2%. Caldas onderging een aanzienlijke groei. Met een waarde van 470.505 dollar (€427.147) had het een groei van 605%.

De Verenigde Staten is van groot belang voor Colombia. Aangezien de Amerikaanse markt de ontvanger is van 41% van de wereldwijde avocado-export en tevens de bestemming is met de grootste stijging van de vraag naar Colombiaanse avocado’s. Deze groei is bijna 700%.

Als gevolg van deze sterke toename hebben buitenlandse investeringsbedrijven uit de Verenigde Staten tot Korea en Japan hun investeringen in de 200.000 hectare die Colombia gebruikt om avocado’s te verbouwen, verhoogd.

De groei van Colombia als teler heeft het mogelijk gemaakt dat de avocado-export in de afgelopen vijf jaar met 125% is toegenomen.