Colombiaanse bananensector begint crisis schimmelziekte te overwinnen

De Colombiaanse bananensector begint de crisis te overwinnen die is ontstaan door de ontdekking van een schimmelziekte afgelopen zomer in een van de plantages van het land . Dat meldt Agronegocios, een Colombiaanse nieuwswebsite over agribusiness.

De vrees ontstond dat de internationale markten hun deuren zouden sluiten voor de bananen- en bakbananenexport van Colombia.

In de afgelopen vier jaar is het bananenproductiegebied met 6,1% gegroeid tot 93.565 hectare en heeft het een opbrengst van 18,70 ton per hectare bereikt. Dankzij deze groei hebben de producenten van deze sector vorig jaar meer dan 100 miljoen dozen van 20 kilo geëxporteerd ter waarde van bijna 900 miljoen dollar.

De bananenproducenten hebben gevraagd om geen paniek te zaaien omdat, ondanks de bevestiging van de schimmel in de gewassen, het consumeren van bananen geen gevaar oplevert; bovendien bereidt het land zich voor om zijn exportniveau jaar na jaar te verhogen.

De president van Asbama, Jose Francisco Zuñiga, zei dat Colombia werkt aan de introductie van bananen op de Chinese markt. Tegenwoordig stuurt het land kleine hoeveelheden bananen naar die markt, maar de exporteurs zullen binnenkort het groene licht krijgen om dat massaal te doen. China is een belangrijke markt, want het importeert jaarlijks 900 miljoen dollar aan bananen, waarvan 150 miljoen uit Ecuador. Als Colombia een akkoord bereikt om de bananenexport naar de Aziatische reus te verhogen, verwachten de producenten dat de sector uiteindelijk de 1 miljard dollar aan export zal overtreffen.

Momenteel is Ecuador de belangrijkste concurrent van Colombia onder de regionale landen die naar China exporteren. Ecuador is, net als Colombia, een van de weinige landen die het mogelijk maakt om de prijzen tussen 7 en 8 dollar per doos te houden.

Tot Colombia de Chinese markt voor zijn bananenexport consolideert, zal de sector afhankelijk blijven van zijn belangrijkste klanten, namelijk België, dat bijna 600.000 ton per jaar koopt, gevolgd door de Verenigde Staten en Italië met elk bijna 300.000 ton.

In 2019, nadat de schimmelziekte in het land was ontdekt, moesten bananenproducenten uit verschillende regio’s van het land een deel van hun tijd besteden om de zorgen van de consument weg te nemen. Ze moesten ook bestaande handelsovereenkomsten herzien, waarvan sommige recent werden ondertekend en andere toekomstige overeenkomsten die werden beïnvloed door internationale geopolitieke kwesties, zoals de overeenkomst met het Verenigd Koninkrijk die wordt bepaald door de Brexit.

Bron :
Foto:pixabay