Colombiaanse bisschoppen veroordelen golf van geweld

Volgens de Colombiaanse bisschoppen wordt Colombia vanaf het begin van het jaar getroffen door een golf van geweld tegen zowel voorvechters van de mensenrechten als tegen gemeenschappen op het platteland, dat meldt kerknet.be op hun website.

Alleen al in de eerste twee weken van dit jaar werden 17 mensenrechtenactivisten en leiders of vertegenwoordigers van plattelandsgemeenschappen gedood. Het Instituut voor Studies voor Ontwikkeling en Vrede (INDEPAZ) registreerde er zelfs 21.

De kerkleiders schrijven dat het leven van elke burger heilig is en dat zij van de overheid eisen dat ze deze dreiging aanpakt door bescherming te bieden en effectief aanwezig te zijn in de gemeenschappen van de meest kwetsbaren.

De kerkleiders zeggen ook dat deze golf van moorden een bedreiging voor de democratie en de instellingen van Colombia. Nog volgens INDEPAZ werden sinds de ondertekening van het Colombiaanse vredesakkoord al een 700-tal mensenrechtenactivisten en boerenleiders vermoord, net als 140 voormalige guerrilla’s van de FARC. In december werden 23 verdedigers van de mensenrechten en leiders van gemeenschappen omgebracht.

Bron :
kerknet.be, Foto:nacion.com