Colombiaanse drugsbaron krijgt 35 jaar cel in VS

Daniel Barrera, een van de ooit belangrijkste drugscriminelen van Colombia is maandag in de Verenigde Staten veroordeeld tot een gevangenisstraf van 35 jaar voor zijn rol in het produceren en smokkelen van honderden tonnen cocaïne.

Daniel Barrera, alias El Loco (de gek), kreeg van rechter Gregory Woods 35 jaar celstraf en een boete van 10 miljoen dollar. El Loco werd schuldig bevonden aan verschillende drugsgerelateerde misdrijven en het witwassen van geld, nadat hij de daden had bekend.

El Loco produceerde en exporteerde cocaïne tussen 1998 en 2010 naar vijf verschillende continenten. Er ging alleen al 10 ton cocaïne per maand naar Mexico om vervolgens naar de Verenigde Staten te smokkelen. De grondstoffen voor de productie van cocaïne kocht hij van de guerrillabeweging FARC en produceerde hij de drugs in laboratoria op grondgebieden van de rechtse paramilitaire beweging AUC

Barrera werd in 2012 opgepakt na een undercoveractie in Venezuela uitgevoerd door de VS in samenwerking met de Colombiaanse politie. De VS hadden 5 miljoen dollar (3,8 miljoen euro) uitgeloofd voor de arrestatie van Barrera, Colombia 2,7 miljoen dollar. Voorafgaand aan zijn arrestatie werden 36 leden van zijn bende al opgepakt. Bovendien namen de autoriteiten 5 ton cocaïne en 21 vliegtuigen in beslag.