Colombiaanse economie groeide 12,6% in het tweede kwartaal van 2022

De Colombiaanse economie is in het tweede kwartaal met 12,6% gegroeid, aldus het bureau voor de statistiek (DANE) van de regering dinsdag, en overtrof daarmee de marktverwachtingen van 11,25%.

Analisten zeiden vorige week in een opiniepeiling dat het bruto binnenlands product (bbp) van Colombia zou groeien onder impuls van de binnenlandse consumptie, de herstellende werkgelegenheid en de reactivering van de industrie.

Het cijfer overtrof ook de voorspelling van de centrale bank van 11,5% expansie in het tweede kwartaal.

“Dit brengt ons op een groeipad dat we al sinds het tweede kwartaal van 2021 zien”, zei Julieth Solano, interim onderdirecteur van DANE. “Kwartaal op kwartaal hebben we een betere groei gehad.”

De groei tussen april en juni werd aangedreven door de amusements- en recreatiesector, die met 36,5% groeide, de detailhandel, die met 23,3% groeide, en de productie industrie, die met 20,3% groeide.

De mijnbouwsector liet een groei van 0% optekenen, terwijl de landbouwsector en de vastgoedsector respectievelijk slechts 1% en 1,9% uitgaven.

DANE heeft de economische expansie voor zowel april als mei naar boven bijgesteld, tot respectievelijk 12,2% en 17,2%. In juni groeide de economie met 8,5%.

In de eerste zes maanden van dit jaar bedroeg de expansie 10,6%.

Minister van Financiën Jose Antonio Ocampo juichte het resultaat toe en vertelde journalisten dat hij niet kon uitsluiten dat de jaarlijkse groei dit jaar tot 7% kan oplopen. De officiële doelstelling van de regering is 6,5%.

De economie groeide in het tweede kwartaal van 2021 met 18,3% en herstelde zich van de gevolgen van de COVID-19-pandemie.

De Colombiaanse economie groeide in het tweede kwartaal met 1,5% ten opzichte van het eerste kwartaal, aldus het agentschap.

De nieuwe president Gustavo Petro heeft beloofd de landbouw, hernieuwbare energie en het toerisme te stimuleren in een poging om het land minder afhankelijk te maken van olie en mijnbouw.

Zijn 10 dagen oude regering heeft een belastinghervorming voorgesteld die uiteindelijk jaarlijks zo’n 11,5 miljard dollar aan de staatskas zou kunnen toevoegen om sociale programma’s te financieren.

De centrale bank van het land verhoogde vorige maand haar groeiprognose voor dit jaar tot 6,9%, maar verlaagde haar vooruitzichten voor 2023 tot 1,1%.

De raad van bestuur van de bank heeft de referentierente verhoogd tot 9% – het hoogste niveau sinds februari 2009 – in aanhoudende pogingen om de inflatie, die al twee decennia hoog is, aan te pakken.

In juli bedroeg de prijsstijging over twaalf maanden 10,21%