Colombiaanse ex-international Jhon Viáfara opgepakt voor drugshandel

Voormalige speler van het Colombiaanse elftal, Jhon Eduis Viáfara Mina, is gearresteerd voor drugshandel en banden te hebben met een internationaal drugshandelsnetwerk. De arrestatie werd uitgevoerd door CTI (bureau voor technisch onderzoek) van het Openbare Ministerie in samenwerking met de Drug Enforcement Administration (DEA).

De voormalige Copa Libertadores-kampioen (Once Caldas in 2004) werd gearresteerd in de gemeente Jamundí, in het departement Valle del Cauca. Volgens de autoriteiten heeft de Colombiaanse international connecties met een internationaal drugshandelsnetwerk in het zuidwesten van Colombia, waarvoor hij door het Amerikaanse rechtssysteem werd uitgeleverd.

Volgens de autoriteiten transporteert het drugsnetwerk drugs van de zuidelijke Pacifische kust van Colombia naar Midden-Amerikaanse landen om het vervolgens naar de Verenigde Staten te versturen. Er wordt verondersteld dat het drugskartel verbonden is met Clan del Golfo, een van de machtigste criminele organisaties in Colombia.

De Verenigde Staten hebben Colombia gevraagd om Viafara en vier andere verdachten uit te leveren, omdat ze  door de rechtbank van Texas gezocht worden voor drugshandel tussen 2008 en 2018.

Viáfara maakte zijn debuut in het profvoetbal in 1998 als speler van América de Cali. In 2004 werd hij met zijn club Once Caldas kampioen van de Copa Libertadores. In 2005 sloot hij zich aan bij de Engelse club Portsmouth FC, waar hij vervolgens overstapte naar Southampton FC. In 2008 keerde Viáfara terug naar Colombia. Gedurende zijn carrière kwam Viáfara 32 keer uit voor het Colombiaans voetbalelftal.

Bron :
foto:chron