Colombiaanse ex-international Jhon Viáfara uitgeleverd aan V.S.

Voormalige speler van het Colombiaanse elftal, Jhon Eduis Viáfara Mina, die vorig jaar is gearresteerd, is uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De voormalige Copa Libertadores-kampioen (Once Caldas in 2004) stapte vandaag op het vliegtuig naar Texas onder begeleiding van de DEA.

De 41-jarige voormalige middenvelder werd op 19 maart 2019 gearresteerd voor drugshandel en banden hebben met een internationaal drugshandelsnetwerk. Viáfara werd samen met vier andere mensen gevangen genomen in een gezamenlijke operatie in de steden Jamundí (Valle del Cauca) en Medellín, omdat ze deel zouden uitmaken van een internationaal netwerk dat banden zou hebben met Clan del Golfo, de grootste drugsbende van Colombia. 

Volgens de onderzoeken zou de sporter tussen 2008 en 2018 met andere mensen hebben samengewerkt om cocaïne in speedboten, semi-onderzeeboten en andere soorten boten van de Colombiaanse Stille Oceaan naar de Verenigde Staten te sturen via Midden-Amerika.

Volgens de politie stond de voormalige speler van het Colombiaanse elftal bekend in de drugsbende als de “Futbolista”. Zij zeggen ook dat Viáfara verantwoordelijk was voor de betaling van de loonlijst van degenen die de drugs vervoerden en voor het leggen van contacten om de zendingen naar Midden-Amerikaanse landen te sturen.

Viáfara ontkent de beschuldigingen en vroeg om naar de Verenigde Staten te worden gebracht om zijn situatie op te helderen.

“Als ik een drugsdealer zou zijn, zou ik me grote zorgen maken, maar het enige wat me zorgen baart is het welzijn van mijn kinderen, want als ik niet werk, eten ze niet,” zei hij donderdag tegen de televisiezender Win Sports.

Zijn advocaat, Carlos Enrique Viveros, zei dat hij er zeker van is dat de voormalige middenvelder “zijn onschuld kan bewijzen” of, als er “bewijs tegen hem” is, een straf onder ogen kan zien “in verhouding” tot “zijn deelname”.

“Zoals hij heeft verklaard, was het een kwestie van onschuld, van onwetendheid, van gebrek aan kennis. Soms zijn we op de verkeerde plaats met de verkeerde mensen,” vertelde de advocaat aan Win Sports.

Viáfara maakte zijn debuut in het profvoetbal in 1998 als speler van América de Cali. In 2004 werd hij met zijn club Once Caldas kampioen van de Copa Libertadores. In 2005 sloot hij zich aan bij de Engelse club Portsmouth FC, waar hij vervolgens overstapte naar Southampton FC. In 2008 keerde Viáfara terug naar Colombia. Gedurende zijn carrière kwam Viáfara 32 keer uit voor het Colombiaans voetbalelftal.

Bron :
Foto:rcnradio