Colombiaanse kerk waarschuwt voor wantoestanden in gevangenissen

De leiding van de katholieke Kerk in Colombia roept de regering op iets te doen aan de coronabesmettingen in de overbevolkte gevangenissen. Dat meldt kerknet.be op hun website.

Kerknet meldt dat de leiding van de Colombiaanse katholieke Kerk waarschuwt voor de mensonwaardige levensomstandigheden en de niet te overziene gevolgen van de coronabesmettingen in de overvolle Colombiaanse gevangenissen.

Bisschop Hector Fabio Henao verwijst naar de aangekondigde overheidsmaatregelen om de gedetineerden te beschermen, die zo goed als niet zijn gerealiseerd.

“Het is absoluut nodig om maatregelen te nemen om de waardigheid van mensen en hun gezondheid in de detentiecentra te waarborgen. Dat impliceert de nodige beschermingsmaatregelen voor zowel de gevangenen als het personeel van de voorzieningen”, aldus de bisschop.

Eind maart kondigde de Colombiaanse regering aan meer dan 10.000 gevangenen vrij te laten. Het besluit van de regering om een deel van de gevangenispopulatie onder huisarrest vrij te laten komt nadat 23 gevangenen op 22 maart zijn omgekomen bij een opstand in de gevangenis La Modelo in Bogotá. Het protest richtte zich tegen het in de ogen van de gevangenen ineffectieve beleid van de gevangenis om hen te beschermen tegen het coronavirus. Bij de opstand raakten ook 90 gevangenen gewond.

Bisschop Fabio Henao dringt namens Caritas Colombia ook aan op maatregelen tegen de overbevolking in de gevangenissen. Volgens de officiële statistieken zijn er 21.175 infecties en 727 sterfgevallen geregistreerd. Colombiaanse media melden intussen een alarmerende stijging van het aantal besmettingen in de detentiecentra.

Bron :
kerknet.be Foto:cafod.org