Colombiaanse leger doodt dissidente rebellenleider Rodrigo Cadete

Een dissidente rebellenleider van de FARC die weigerde te demobiliseren onder het vredesakkoord van 2016 met de Colombiaanse regering, is zaterdag gedood door het leger, zei president Ivan Duque.

De man, bekend als Rodrigo Cadete, was een toplid van de voormalige rebellen van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), die weigerde zich te houden aan de vredesovereenkomst.

“Vandaag werd in een uitvoerige operatie de misdadiger Rodrigo Cadete, een van de meest gevreesde terroristen van ons land, geneutraliseerd,” zei Duque tijdens een evenement in de stad Manizales.

Minister van Defensie, Guillermo Botero, zei bij hetzelfde evenement dat Cadete dissidenten had samengebracht om een nieuwe groep te vormen en dat tijdens operatie “Zeus” negen andere rebellen zijn gedood. Botero vertelde dat er meerdere rebellen zijn gevangengenomen en dat er verschillende wapens, computers, radio’s en USB-sticks in beslag zijn genomen.

Cadete zat aan tafel bij de vredesbesprekingen tussen de FARC en de Colombiaanse regering in de Cubaanse hoofdstad Havana. Na vier jaar onderhandelen, weigerde Cadete vervolgens het vredesakkoord te accepteren.

De dissidenten hebben naar schatting 1.800 strijders verspreid over ongeveer 30 eenheden.

Zo’n 13.000 FARC-leden, waaronder 6.000 strijders, zijn gedemobiliseerd onder het vredesakkoord. De groep is nu een politieke partij, met 10 zetels in het Congres gegarandeerd tot 2026.

De FARC heeft meer dan vijf decennia lang tegen de regering gevochten. Het conflict in Colombia heeft meer dan 260.000 mensenlevens gekost.