Colombiaanse minister van Defensie neemt ontslag

De Colombiaanse minister van Defensie Guillermo Botero heeft woensdag ontslag genomen nadat hij had toegegeven dat 8 kinderen zijn omgekomen bij een luchtbombardement op een rebellenkamp.

Deze week beschuldigde een senator de minister van Defensie van het achterhouden van informatie. Botero had niet bekend gemaakt dat bij een luchtbombardement op een junglekamp van dissidente FARC-rebellen 8 kinderen waren omgekomen. Botero heeft gezegd dat de operatie legitiem was en dat het leger niet wist dat er minderjarigen in het kamp waren.

In Puerto Rico, een stad niet ver van de plaats waar de bombardementen plaatsvonden, was het bekend dat de gewapende groepen minderjarigen aan het rekruteren waren. Herner Carreño, een gemeentelid, had sinds mei verschillende brieven geschreven aan het leger om te waarschuwen voor het probleem.

De bombardementen vonden plaats enkele uren nadat twee voormalige marxistische rebellencommandanten via een videoboodschap aankondigden hun wapens weer op te pakken. Hun reden tot verzet was het niet naleven van de afspraken uit het vredesakkoord door de Colombiaanse regering. De autoriteiten geloofden dat de FARC-commandanten en andere zogenaamde “dissidente rebellen” opereerden in de regio waar het kamp zich bevond.

President Duque had op 30 augustus toestemming gegeven voor de aanval op voormalige guerrilla’s van de FARC, die hun strijd hadden voortgezet. Hij noemde de aanval “strategisch, nauwgezet, onberispelijk” en zei dat het de leider van een groep “dissidenten” had gedood, Rogelio Bolívar Córdoba, beter bekend onder de naam Gildardo Cucho.

Later in september, hebben de autoriteiten vastgesteld dat er kinderen in het kamp waren geweest, maar de informatie werd niet openbaar gemaakt door de minister van Defensie. Woensdag gaf hij toe dat er bij het luchtbombardement op het kamp 8 kinderen waren omgekomen. Botero besloot af te treden na het debat in de senaat over een motie van afkeuring.

De minister liet al eerder steken vallen gedurende zijn ambtsfunctie. Er werd al eerder een motie van afkeuring ingediend vanwege belangenverstrengeling terwijl hij zijn functie uitvoerde als minister van Defensie en lid was van de raad van bestuur van een particulier beveiligingsbedrijf.

De minister was ook verantwoordelijk voor het VN-rapport met bewijslasten dat rebellen die in Colombia opereren zich schuil houden in Venezuela. Later bleek dat er valse informatie aan de Verenigde Naties is gepresenteerd, omdat twee foto’s die het bewijs moesten leveren ten onrechte waren onderschreven.

Bron :
Foto:caracol