Colombiaanse ombudsman waarschuwt voor toenemend geweld tegen sociale leiders in Cauca

De Colombiaanse ombudsman heeft maandag zijn diepe bezorgdheid geuit over de toenemende bedreigingen en risico’s tegen sociale leiders in het departement Cauca.

De verklaring kwam na een aanval op verschillende sociale leiders in die regio van het land op zaterdagavond, waaronder Francia Marquez (foto), winnaar van de Goldman Environmental Prize (die wordt beschouwd als de Nobelprijs voor het milieu).

Die dag werden Marquez en andere voorvechters van de mensenrechten aangevallen in de gemeente Santander de Quilichao, terwijl zij de agenda voorbereidden van een bijeenkomst met de Colombiaanse regering. De ontmoeting met de regering, die voor volgende week stond gepland, was in het kader van de nationale Minga (nationaal protest van de inheemse volkeren).

Verscheidene gewapende mannen openden het vuur en gooiden een granaat op de plaats van de bijeenkomst, waarbij twee leden van de Nationale Eenheid voor Bescherming (La Unidad Nacional de Protección, UNP) gewond raakten.

De aanval werd sterk veroordeeld door verschillende sociale sectoren en mensenrechteninstellingen, zoals de waarheidscommissie en het VN-Mensenrechtenbureau.

Marquez zei onlangs dat de aanval op haar en andere leiders uit Cauca haar ertoe verplicht om te blijven inzetten op vrede in Colombia.

Bron :
Foto:el espectador