Colombiaanse ontbossing zal in 2022 waarschijnlijk niet afnemen, zeggen milieuactivisten

Milieugroeperingen hebben deze week gewaarschuwd dat de ontbossing in Colombia in 2022 niet zal afnemen ten opzichte van 2021. Eind juli is de ontbossing in het Amazonegebied van het land licht toegenomen.

Het Colombiaanse ministerie van Milieu meldde vorige maand dat de ontbossing in 2021 met 1,5% is toegenomen ten opzichte van 2020, tot een totaal van 174.103 hectare (430.218 acres).

De ontbossing in het Amazonegebied is vorig jaar met 3,3% gestegen tot 112 899 hectare, goed voor meer dan twee derde van de totale schade op nationaal niveau.

Het behoud van het Amazonegebied, ’s werelds grootste regenwoud, wordt van vitaal belang geacht voor het indammen van de catastrofale klimaatverandering, vanwege de enorme hoeveelheid broeikasgas die het absorbeert.

De trend vertoonde in de eerste zeven maanden van dit jaar geen tekenen van vertraging, volgens de monitoringgroep Amazon Conservation.

De groep ontdekte dat tot 27 juli iets meer dan 62.320 hectare van het Colombiaanse Amazonegebied was ontbost, vertelde Matt Finer, directeur van het groepsproject Monitoring of the Andean Amazon Project, een stijging ten opzichte van de 61.517 hectare in de eerste zeven maanden van 2021.

“In het algemeen lijkt 2022 op hetzelfde niveau te liggen als vorig jaar,” zei Finer, die eraan toevoegde dat aan het eind van elk jaar meestal een tweede golf van bosverlies optreedt.

De linkse president Gustavo Petro heeft beloofd een vredesakkoord te sluiten met de inmiddels gedemobiliseerde FARC-guerrilla’s. Zijn milieuminister Susana Muhamad vertelde dat facetten van het akkoord cruciaal zijn om de ontbossing een halt toe te roepen, waaronder plattelandshervormingen en vervanging van drugsgewassen zoals coca.

Succesvolle besprekingen met gewapende groepen die actief zijn in de regenwouden zullen van vitaal belang zijn om de ontbossing af te remmen, zegt Rodrigo Botero, directeur-generaal van Colombia’s Stichting voor Behoud en Duurzame Ontwikkeling (FCDS).

De FCDS meldde in juli dat tussen 1 januari en 15 februari 2022 in heel Colombia meer dan 40.000 hectare was ontbost.

Als er geen significante vooruitgang wordt geboekt bij de landhervorming en de vredesbesprekingen “zou de (ontbossing) aanzienlijk hoger kunnen uitvallen dan in 2021, zoals tot nu toe de trend is geweest in 2022,” zei Botero.

Bron :
Foto:Leonel Barreto