Colombiaanse oud-militair door VS gearresteerd voor moord op president Haïti

De voormalige Colombiaanse elitesoldaat Mario Antonio Palacios is door de autoriteiten van de Verenigde Staten in Panama gearresteerd tijdens een tussenlanding op weg van Jamaica naar huis, zo werd dinsdag bekendgemaakt.

Palacios, 43, heeft in een interview toegegeven dat hij in de vroege uren van 7 juli in de kamer van president Jovenel Moïse was, maar ontkende betrokken te zijn bij de moord.

De Jamaicaanse regering heeft Palacios vorige week laten uitzetten, maar niet naar Haïti, waar hij gezocht wordt voor magnicide. Hij was Jamaica illegaal binnengekomen vanuit de Dominicaanse Republiek, en dat was alles wat ze over hem hadden nadat Port-au-Prince er niet in was geslaagd genoeg bewijsmateriaal te leveren om andere aanklachten te ondersteunen.

“De verstrekte informatie legde geen verband tussen hem en de moord en gaf in wezen aan dat hij een verdachte was in een poging tot gewapende overval, zonder enige details,” zei de Jamaicaanse regering, eraan toevoegend dat alle pogingen om “meer en betere gegevens van de Haïtiaanse regering te verkrijgen niet succesvol zijn geweest.”

Daar komt nog bij dat er geen formeel uitleveringsverdrag bestaat tussen Jamaica en Haïti.

Maar tijdens een tussenlanding dinsdag in Panama City op weg naar Colombia werd Palacios gearresteerd door de Amerikaanse autoriteiten en volgens berichten in de media zou hij op een vlucht naar dat land zijn gezet, dat net als Haïti een rode kennisgeving van Interpol had doen uitgaan waarin om zijn arrestatie werd gevraagd.

De arrestatie van Palacios in Panama is de laatste wending in het onderzoek naar de moord op president Moïse. “Het is een stap in de goede richting,” zei Claude Joseph, die Haïti’s interim-premier was na de dood van Moïse en de zaken van het land behandelde tot hij werd vervangen door Ariel Henry.

De Haïtiaanse autoriteiten hebben sinds 7 juli 18 Colombianen en twee Amerikanen van Haïtiaanse afkomst gearresteerd in verband met de moordaanslag, terwijl 3 Colombianen na de aanslag zijn omgekomen in vuurgevechten met Haïtiaanse wetshandhavers.

Het besluit van Jamaica om Palacios niet aan Haïti over te dragen werd door Joseph niet met gejuich ontvangen. “Het is een zware klap voor het onderzoek (…) Er is geen politieke wil om het onderzoek naar de moord vooruit te helpen,” zei hij op het moment van de uitspraak.

De voormalige Haïtiaanse First Lady Martine Moïse, die bij de aanslag gewond raakte en in de Verenigde Staten werd geopereerd, zei bij de begrafenis van haar man dat de heersende klasse van het land achter de misdaad zat.

Bron :
Foto:elpais.com.c