Colombiaanse politie zegt geen ‘hypothese’ te kunnen delen in moordzaak Haïti

De Colombiaanse politie zei maandag dat ze geen enkele hypothese konden delen over de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moise en dat ze de autonomie van de Haïtiaanse staat respecteren, nadat 18 Colombianen die bij de zaak betrokken waren, werden gearresteerd en drie anderen werden gedood.

President Moise werd woensdag vroeg in zijn huis in Port-au-Prince doodgeschoten door wat de Haïtiaanse autoriteiten omschrijven als een eenheid van moordenaars, bestaande uit 26 Colombianen en twee Haïtiaanse Amerikanen, die het onrustige Caribische land dieper in beroering brachten.

Zondag zei de Haïtiaanse politie dat ze een van de vermoedelijke meesterbreinen hadden aangehouden, de 63-jarige Christian Emmanuel Sanon, een Haïtiaanse man die door de autoriteiten wordt beschuldigd van het inhuren van huurlingen om Moise te verdrijven en te vervangen. Ze legden Sanons motieven niet uit, behalve dat ze politiek waren.

“We kunnen geen enkele hypothese construeren”, zei generaal Jorge Luis Vargas (foto), hoofd van de Colombiaanse nationale politie, tegen journalisten in Bogota. “We respecteren de gerechtelijke autonomie van de Haïtiaanse staat en zijn autoriteiten.”

Families van enkele Colombianen, veel ex-soldaten, hebben gezegd dat hun geliefden zijn ingehuurd als lijfwachten, niet als huurlingen, en dat ze onschuldig zijn aan de moord op Moise.

De mannen werden aanvankelijk ingehuurd om Sanon te beschermen, zei de nationale politiechef van Haïti Leon Charles zondag, maar toen kregen ze een arrestatiebevel voor Moise.

De meeste van de mannen werden aangehouden na een nachtelijke schietpartij op woensdag in Petionville, een heuvelachtige buitenwijk van Port-au-Prince, en drie werden gedood.

Negentien vliegtickets naar Haïti werden voor de mannen gekocht via een in Miami gevestigd bedrijf genaamd CTU, voegde Vargas eraan toe.

CTU, geleid door de Venezolaanse emigrant Antonio Enmanuel Intriago Valera, heeft zondag niet gereageerd op verzoeken om commentaar van persbureau Reuters.

Een man genaamd Dimitri Herard, die als hoofd van de beveiliging van Moise diende, maakte eerder dit jaar meerdere keren een doorreis door Colombia, voegde Vargas eraan toe, tijdens reizen naar Ecuador en de Dominicaanse Republiek tussen januari en mei. De Colombiaanse politie onderzoekt de activiteiten van Herard tijdens zijn bezoeken, zei Vargas.

Hooggeplaatste Colombiaanse inlichtingenfunctionarissen zijn sinds vrijdag in Haïti om te helpen bij het onderzoek.

Bron :
foto:caracol.com.co