Colombiaanse regering en guerrillabeweging ELN hervatten vredesgesprekken

Colombia gaat de vredesgesprekken met de guerillabeweging Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) opnieuw opstarten. Dat heeft een vertegenwoordiger van de Colombiaanse regering vrijdag meegedeeld. De gesprekken tussen beide partijen werden vier jaar geleden stopgezet.

De aankondiging werd gedaan na een ontmoeting tussen de Colombiaanse Hoge Commissaris voor Vrede, Danilo Rueda, en een ELN-delegatie in de Cubaanse hoofdstad Havana (foto). ,,De twee partijen zijn het erover eens dat de dialoog weer op gang moet worden gebracht”, verklaarde Rueda na afloop van het gesprek, dat plaatsvond onder toezicht van Cuba en Noorwegen.

De aankondiging komt enkele dagen nadat Gustavo Petro werd ingezworen al eerste linkse president in de Colombiaanse geschiedenis. Petro had al tijdens zijn campagne aangegeven om de vredesgesprekken met het ELN weer te hervatten. Het ELN  heeft vrijdag ook negen personen, die sinds 13 juli door hen werden vastgehouden, vrijgelaten.

Rueda kondigde verder aan dat de Colombiaanse regering de benodigde ,,gerechtelijke en politieke stappen” zal nemen om de vredesbesprekingen met de ELN mogelijk te maken. Het is de verwachting dat dat onder meer betekent dat arrestatiebevelen voor ELN-onderhandelaars die momenteel in ballingschap in Cuba verblijven, worden ingetrokken. 

De vredesbesprekingen tussen ELN en de regering van Ivan Duque zijn in 2019 afgebroken, na de aanslag op de General Santander politieschool in Bogotá, waarbij 22 politiecadetten omkwamen en 100 gewond raakten.

Het ELN is ’s lands tweede guerrilla, na de FARC, waarmee de Colombiaanse regering in 2016 een akkoord sloot. Daarnaast is er nog een derde, kleinere guerrilla actief in het Zuid-Amerikaanse land, de EPL. De drie groepen ontstonden vanaf de jaren zestig van vorige eeuw in een reactie op de maatschappelijke ongelijkheid. Sinds eind jaren tachtig zijn de drie groepen actief in de drughandel, aanvankelijk om hun revolutionaire activiteiten te sponsoren. Sindsdien nam financieel gewin het in toenemende mate over van ideologie.

Bron :
Foto:rcnradio.com