Colombiaanse regering en voormalige guerrillastrijders werken samen om geweld tegen ex-rebellen te stoppen

De Colombiaanse regering en de voormalige guerrillastrijders die vier jaar geleden een historische vredesakkoord hebben ondertekend die een einde maakte aan het langstlopende conflict in Latijns-Amerika, beloven samen te werken om het geweld tegen oud-strijders te stoppen.

President Ivan Duque, een criticus van het akkoord, verwelkomde vrijdag een groep ex-rebellen in het presidentiële paleis Casa Nariño. De bijeenkomst was na een week nadat een groep van meer dan 200 voormalige strijders in de hoofdstad aankwam om het bewustzijn over aanhoudend geweld te vergroten.

Na de vergadering verklaarden beide partijen dat er vooruitgang was geboekt, waarbij de regering beloofde een reeks bijeenkomsten te houden met ex-rebellen in verschillende delen van het land waar zij de arbeidsmarkt betreden en het leven als burgers beginnen.

“Dit was een bemoedigende bijeenkomst,” zei dominee Alape, een voormalige rebellenleider die tijdens de vredesbesprekingen hoofdafgezant van de guerrilla werd.

Een bijna constante golf van geweld tegen ex-strijders blijft alarmeren. De voormalige rebellen zeiden vrijdag dat Fredy Ramos, die het akkoord ondertekende, werd vermoord in de provincie Cauca, waardoor hij de 238e rebel is die sinds de inwerkingtreding van het vredesakkoord is gedood.

Het merendeel van de doden valt in conflictgebieden waar gewapende groeperingen met elkaar wedijveren over de drugsroutes. Analisten zeggen dat sommigen worden gedood nadat ze pogingen van dissidente rebellen om hen te rekruteren hebben afgewezen. Voormalige rebellen geloven dat sommige van de aanvallen afkomstig zijn van rechtse paramilitairen die hun tegenstanders willen doden, vredesakkoord of niet. In ten minste één geval zijn militaire officieren aangeklaagd wegens de dood van een ex-rebel.

De hoofdaanklager van Colombia heeft de schuld voor veel van de misdaden gelegd bij drugshandelsgroepen die naar gebieden zijn getrokken die ooit door de rebellen werden gecontroleerd.

Emilio Archila, de adviseur van de president die toezicht houdt op de uitvoering van het akkoord, zei dat hij het openhartige gesprek over kwesties met betrekking tot zowel de rebellen als de regering een belangrijke stap vond in de aanpak van de veiligheid.

“We zijn ons er allemaal van bewust dat we aan dezelfde kant staan,” zei Archila na de bijeenkomst. “We hebben vijanden… en het zijn dezelfde vijanden.”

Bron :
Foto:laopinion.com.co