Colombiaanse zakenman opgepakt voor witwassen 350 miljoen dollar

De Colombiaanse zakenman Alex Saab, die wordt beschuldigd van witwaspraktijken in de Verenigde Staten en het omkopen van Venezolaanse functionarissen, is gearresteerd op Kaapverdië. Washington zoekt hem wegens witwassen en omdat hij een sleutelfiguur zou zijn in de financiering van het regime van de Venezolaanse leider Nicolás Maduro, melden Amerikaanse media.

De 48-jarige zakenman en zijn partner Álvaro Pulido werden in juli 2019 in de Verenigde Staten beschuldigd van het witwassen van geld in het kader van een omkoopregeling, waarbij zij 350 miljoen dollar (zo’n 311 miljoen euro) buiten Venezuela zouden hebben overgemaakt naar buitenlandse rekeningen die zij bezaten of controleerden.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën zegt dat de Colombiaanse zakenman sinds 2016 heeft geprobeerd te profiteren van de import van noodvoedsel in Venezuela. De Venezolaanse president Nicolás Maduro zou hem ook een monopolie hebben verleend om illegaal gewonnen goud uit Venezolaanse mijngebieden te verkopen. Saab zou volgens de Wall Street Journal als ‘dealmaker’ van Maduro hebben gefunctioneerd en op het moment van zijn arrestatie onderweg zijn geweest naar Iran, waar hij Venezolaans goud moest verhandelen in ruil voor Iraanse olie en olieproducten.

Volgens Nicolás Maduro was Saab op een humanitaire missie. Hij was op reis om te helpen “de voedselvoorziening en gezondheid van het Venezolaanse volk te verzekeren”. Het is niet bekendgemaakt wat hij precies uitvoerde. Hij vloog in een in San Marino geregistreerde privéjet de oceaan over en was mogelijk op weg naar Iran toen hij al of niet vrijwillig in Kaapverdië een tussenlanding maakte. Venezuela noemt de arrestatie in Praia (Kaapverdië) “agressie” en “illegaal”. Venezuela heeft geen ambassadeur in Kaapverdië.

Bron :
Telegraaf/HLN.be Foto:explica.co