Containers VN aangekomen voor opslag wapens FARC

De eerste containers van de Verenigde Naties zijn aangekomen in het departement La Guajira voor de opslag van wapens van de guerrilla’s van de FARC, die nu een transitie doorlopen van demobilisatie en ontwapening zoals afgesproken in het vredesakkoord.

Op dit moment verblijven de leden van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) met bijna 7.000 rebellen in 19 transitiezones en zeven tijdelijke zones van normalisatie, waarin zij worden ontwapend en voorbereid op hun re-integratie in de samenleving.

Het is aan de regering en de FARC om binnen de gestelde tijd van 180 dagen het ontwapeningsproces te voltooien, zodat de wapens in de containers verzameld kunnen worden en de rebellen kunnen integreren in de burgermaatschappij.

“In het departement La Guajira was er zes weken geleden nog helemaal geen sprake van een transitiezone. Toen het Caribische Blok van de FARC de transitiezone binnenkwamen was er nog niks”, meldde Sergio Jaramillo, Commissaris van de vrede. “Op dit moment zijn alle zones nu gebouwd en zijn er nog een aantal zones waar de accommodaties bijna klaar zijn”, aldus Jaramillo.

Ondanks de vertragingen in het opzetten van kampen in de ontwapeningszones, streven beide partijen er naar om zich te houden aan de deadline.