Daniel Felipe Martínez wint Ronde van Baskenland

Wielrenner Daniel Felipe Martínez heeft de Ronde van Baskenland op zijn naam geschreven. De Colombiaan van Ineos Grenadiers finishte als vierde in de laatste etappe van Eibar naar Arrate die werd gewonnen door de Spanjaard Ion Izagirre. Martínez pakte net genoeg tijd om Remco Evenepoel uit de leiderstrui te rijden.

Martínez was met een achterstand van twee seconden op Evenepoel in het klassement aan de slechts 135 kilometer lange etappe van Eibar naar Arrate begonnen. Onderweg moest er maar liefst zeven keer geklommen worden.

Dat zorgde voor een spectaculair koersverloop, waarin de kansen constant keerden. Evenepoel leek de situatie lang onder controle te hebben, maar moest de concurrentie op de laatste klim toch laten gaan.

Martínez is de tweede Colombiaan die de WorldTour-koers in Baskenland wint. De 25-jarige renner van INEOS Grenadiers treedt in de voetsporen van Nairo Quintana, die in 2013 de beste was.

In de Ronde van Baskenland volgt hij Primoz Roglic op. De winnaar van vorig jaar was nog wel de beste in de openingstijdrit, maar moest in de vijfde etappe de leiderstrui afstaan aan Evenepoel.