De Colombiaanse koffieproductie is in juli met 22% gedaald

De nationale federatie van koffietelers (FNC) heeft bekendgemaakt dat de koffieproductie in juli jl. met 22% is gedaald tot 944 duizend zakken van 60 kilo, tegen meer dan 1,2 miljoen in dezelfde maand van 2021.

Volgens het verslag bedroeg de productie tot dusver dit jaar (januari-juli) bijna 6,4 miljoen zakken, 8% minder dan de iets meer dan 6,9 miljoen zakken die in dezelfde periode vorig jaar werden geproduceerd.

In de laatste 12 maanden (augustus 2021-juli 2022) bedroeg de productie meer dan 12 miljoen zakken, een daling met 10% ten opzichte van de bijna 13,4 miljoen zakken die in de vorige periode werden geoogst.

Tot dusver is de koffie-export dit jaar met 1% gedaald tot iets minder dan 6,9 miljoen zakken van 60 kg, vergeleken met bijna hetzelfde aantal zakken dat een jaar geleden op de internationale markten werd gebracht.

“In juli daalde de export met 14%, tot een miljoen zakken van 60 kg groene koffie tegenover bijna 1,2 in juli 2021. Voor het koffiejaar bedroeg de uitvoer bijna 10,2 miljoen zakken van 60 kg, een daling met 4% ten opzichte van de bijna 10,6 miljoen zakken die in dezelfde periode vorig jaar werden uitgevoerd”, meldde Fedecafe.

In de afgelopen 12 maanden is de uitvoer met 2% gedaald tot bijna 12,4 miljoen zakken, tegen bijna 12,6 miljoen zakken in de voorgaande periode.

De daling van de lokale productie houdt verband met klimatologische factoren die rechtstreeks van invloed zijn op de koffiestruik. “De hoeveelheid regen die de afgelopen 26 maanden elke maand is gevallen, is groter dan wat er traditioneel valt,” zei de woordvoerder van FNC dat meer dan 500.000 families verenigt.

Hij wees er ook op dat weinig zonlicht van invloed is op dit soort gewassen dat warmte nodig heeft om het rijpingsproces van de korrel te versnellen.

Velez legde ook uit dat de struiken een zekere “hydrische stress” nodig hebben om “hun volle expressie in termen van productie” te bereiken. Permanente regens veranderen de natuurlijke ontwikkeling van de koffieboon.

Het andere probleem waarmee de industrie wordt geconfronteerd, is de hoge prijs van meststoffen wereldwijd, die de voedselproductie wereldwijd beïnvloedt sinds het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, twee van de grootste leveranciers van ureum op de Colombiaanse markt.

“De prijs van gas, de ruwe grondstof voor ureum, bereikt hoge pieken en we zien niet dat er een neerwaartse beweging zal zijn in de prijs van die grondstof en bijgevolg hoeft de prijs van ureum zelf niet te dalen”, betoogde Vélez in een dinsdag gepubliceerd interview.

Wat meststoffen betreft, zei Vélez dat FNC reeds de eerste contacten had gelegd met de nieuwe regering van Gustavo Petro om de lokale productie van meststoffen te stimuleren en zo Colombia minder afhankelijk te maken van de invoer uit Europa, de Verenigde Staten en Azië.

Ondertussen verwachten de Braziliaanse koffieproducenten dat de oogst dit jaar omvangrijk zal zijn, waardoor zij vrezen voor een prijsdaling als gevolg van een overvloedig aanbod.

“We zullen moeten wachten tot augustus voorbij is en tot september en oktober aanbreken, het bloeiseizoen, om te begrijpen wat de oogst van volgend jaar in Brazilië kan zijn”, zei Velez ook.

Hij gaf ook toe dat de prijs van koffiebonen wereldwijd de afgelopen vier jaar de plaatselijke telers in staat heeft gesteld de economische problemen te overwinnen waarmee ze jarenlang hadden geworsteld. Dat effect, in combinatie met de devaluatie van de Colombiaanse peso ten opzichte van de dollar, hebben de prijs van de gewassen verbeterd.

Velez zei dat Colombia voorbereid is op lagere prijzen als gevolg van een opleving van de Braziliaanse productie. Als “de prijs instort”, zullen de Colombiaanse koffieproducenten sterk genoeg zijn om hun verkoopprijzen niet te verlagen. Hij voorzag ook dat Colombiaanse koffie boven de internationale prijs zal liggen.

Bron :
Foto:tk tan