De Colombiaanse productie van de gulupa steeg in 10 jaar met 335%

Volgens gegevens gepubliceerd door de Colombiaanse groente- en fruitvereniging (Asohofrucol) is de productie van de gulupa (passiefruit) de afgelopen 10 jaar met 335% gestegen. In 2008 produceerde het land 7.198 ton gulupa, terwijl het in 2018 24.799 ton produceerde

Gulupa is een groeiende economische kans voor de Colombiaanse landbouwsector, omdat het een van de vruchten is waar een grote vraag naar is op de Europese markt.

Het extraheren en invriezen van gulupa-pulp is een van de meest gebruikelijke afzetmogelijkheden voor deze vrucht. In 2018 exporteerde het land 8.019 ton gulupa voor 32 miljoen dollar. Nederland was de belangrijkste bestemming met 78% van de export. Andere interessante markten die kleine producenten aan het verkennen zijn, zijn België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Uit gegevens van het Colombiaanse ministerie van Landbouw blijkt dat de afzet van het product in 2016 een waarde van €22,4 miljoen FOB bereikte, waarmee het physalis van de troon stootte, dat 30 jaar lang de meest geëxporteerde Colombiaanse exoot was.

De Gulupa is een type passievrucht met een paarse kleur. Hij onderscheidt zich vooral door zijn zoetheid en kleinere formaat van de gele passievrucht.

Bron :
Foto:lavanguardia