De dood van een vrouw door een soldaat zet minister van Defensie meer onder druk

De dood van een vrouw door een soldaat heeft de relatie tussen de Colombiaanse regering en de samenleving verder onder druk gezet in een tijd waarin de minister van Defensie, Carlos Holmes Trujillo, onder druk staat door meldingen van politiemisbruik en zijn reactie op een gerechtelijk bevel over excessen van de openbare macht.

Juliana Giraldo, een 38-jarige transseksuele vrouw, werd donderdag in het hoofd geschoten toen ze met haar man en twee andere mensen in een auto reisde in de buurt van een punt genaamd Guatemala, in de gemeente Miranda, in het departement Cauca.

‘Het leger heeft zojuist mijn vrouw vermoord’, riep Francisco Larrañaga uit, die een video opnam van de soldaten die hen minuten voor de aanslag op de weg vasthielden. Het leger erkende de dood van de vrouw.

Volgens het speciale commando van het Leger in Cauca werd, toen soldaten militaire controletaken uitvoerden, een vrouw gedood door een geweerschot door een lid van het leger.

De organisatie Red Comunitaria Trans, een mensenrechtenorganisatie eiste gerechtigheid voor haar moord: “Juliana Giraldo Díaz is niet gestorven, Juliana is vermoord. Zij werd vermoord in koelen bloede en in een staat van weerloosheid,” zei het netwerk.

President Ivan Duque veroordeelde van zijn kant wat er was gebeurd en beschreef het als een “verwerpelijke daad”. Hij gaf opdracht tot een “snel onderzoek” en voegde eraan toe dat “de verantwoordelijke partij een gepaste straf moet krijgen”.

Ondertussen verklaarde minister Trujillo – wiens ontslag is aangevraagd door verschillende politici van de oppositie – dat “het personeel dat bij het incident betrokken is, uit hun functies worden gezet en een uitvoerig onderzoek wordt ingesteld”.

Bron :
Foto:caracol.com.co