De nieuwe burgemeester van Bogotá Enrique Peñalosa: “Waarom bussen staan voor een democratie die werkt”

De inwoners van Bogotá hebben op 25 oktober gestemd voor een nieuwe burgemeester. De meeste stemmen gingen uit naar Enrique Peñalosa. Een bekend gezicht voor de inwoners van Bogotá.  Peñalosa is namelijk eerder burgemeester geweest van de hoofdstad van Colombia (1998-2001).

Dat Enrique Peñalosa lid is van de Groene Partij, is duidelijk te merken aan zijn speerpunt, het openbaar vervoer. Als afgestudeerd econoom van de Duke University in de Verenigde Staten, heeft hij gewerkt als consultant voor stedelijk beleid en transport beleid. In 2009 werd Peñalosa verkozen tot voorzitter van de Raad van Bestuur van het Instituut voor Transport en ontwikkelingsbeleid (ITDP). In zijn eerste periode als burgemeester van Bogotá heeft hij veel ingezet op het openbaar vervoer van de hoofdstad. Peñalosa heeft met zijn visie en inzet voor het openbaar vervoer een stad weten te veranderen. Zijn goede ideeën mocht hij delen tijdens een TED (Technology, Entertainment, Design) conferentie:

“Een ontwikkelde stad is niet waar zelfs de armsten autorijden, maar eerder waar zelfs de rijken openbaar vervoer gebruiken,” stelt Enrique Peñalosa. In deze geanimeerde lezing deelt de voormalige burgemeester van Bogotá enkele maatregelen die hij inzette om het vervoer in de Colombiaanse hoofdstad te veranderen… en geeft hij tips voor het bouwen van slimme steden van de toekomst.