“De oorlog tegen drugs is mislukt”: Gustavo Petro aan de Verenigde Naties

De president riep de internationale gemeenschap op om “een einde te maken aan de irrationele oorlog tegen drugs”.

Tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties die deze week in New York plaatsvindt spoorde president Gustavo Petro de internationale gemeenschap aan om “een einde te maken aan de irrationele oorlog tegen drugs”, in een toespraak waarin de strijd tegen drugs, de klimaatverandering en de vrede in Colombia centraal stonden.

“De oorlog tegen drugs is mislukt. De strijd tegen de klimaatcrisis is mislukt,” zei de Colombiaanse leider in een felle verdediging van het behoud van het regenwoud en het Amazonegebied.

“Ik eis van hier, van mijn gewonde Latijns Amerika, een einde aan de irrationele oorlog tegen drugs. Om het drugsgebruik terug te dringen zijn geen oorlogen nodig, maar moeten we allemaal een betere samenleving opbouwen,” zei Petro terwijl de internationale gemeenschap scherpe kritiek kreeg op de milieuschade in de regio.

Het Colombiaanse staatshoofd zei dat te midden van de strijd tegen drugs het “dodelijk gebruik” is toegenomen en dat “softdrugs harddrugs zijn geworden”. Dit, zei hij, heeft geleid tot een “genocide in mijn continent en in mijn land”.

“Ze hebben miljoenen mensen tot gevangenisstraf veroordeeld om hun eigen sociale schuld te verbergen, ze hebben de jungle en zijn planten de schuld gegeven. Ze hebben toespraken en beleid gevuld met onzin (…) Ze willen minder drugs? Denk aan minder winst en meer liefde. Denk aan een rationele uitoefening van de macht”, benadrukte Petro in zijn twintig minuten durende toespraak tot de Verenigde Naties.

Dit is de eerste toespraak van de Colombiaanse president voor de Verenigde Naties in New York sinds hij op 7 augustus het presidentschap van Colombia op zich nam en tot 2026 in functie zal blijven.

Hij noemde zelfs rechtstreeks de Verenigde Staten in verband met de strijd tegen drugs, nadat hij had gewaarschuwd dat deze al veertig jaar duurt: “Als we de koers niet corrigeren (…) zal deze nog veertig jaar doorgaan”.

“De Verenigde Staten zullen 2.800.000 jongeren zien sterven aan een overdosis fentanyl. Het zal miljoenen Afro-Amerikanen opsluiten in zijn particuliere gevangenissen. Afro-gevangenen zullen de business worden van gevangenisbedrijven, een miljoen meer Latijns-Amerikanen zullen worden vermoord, onze wateren en onze groene velden zullen worden gevuld met bloed”, benadrukte de Colombiaanse leider.

En hij waarschuwde: “U zult de droom van de democratie zien sterven, zowel in mijn Amerika als in het Angelsaksische Amerika. De democratie zal sterven waar zij werd geboren, in het grote West-Europese Athene.

Bron :
Foto:rcnradio.com