DEA: Cocateelt in Colombia steeg in 2017 met 11%

De cocateelt in Colombia heeft in 2017 een recordhoogte bereikt volgens de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA). Het Amerikaanse bureau zegt dat de cocateelt in Colombia in 2017 met 11% is gestegen tot een recordaantal van 209.000 hectare.

Ook de productie van zuivere cocaïne steeg met 19% tot 921 ton, volgens  de Amerikaanse overheidsorganisatie.

“De cocateelt in Colombia bereikte een ongekend record en steeg met 11 procent van 188.000 hectare in 2016 tot 209.000 hectare in 2017,” aldus de verklaring van de DEA.

Het Witte Huis noemde de toename van de cocateelt en de productie van pure cocaïne in Colombia “onaanvaardbaar” en eiste van de Colombiaanse regering dat ze meer zou moeten doen om deze stijging een halt toe te roepen.

Washington en Bogotá zijn het in maart al eens geworden over een plan om de cocateelt binnen vijf jaar te halveren.

Mike Pence, vicepresident van de VS, voerde vrijdag een telefoongesprek met de nieuwe gekozen president van Colombia, Ivan Duque, om hem te feliciteren met zijn verkiezingsoverwinning en hem te vragen zich in te zetten voor anti-drugsacties.

Pence benadrukte tegen Duque dat het noodzaak is om resoluut actie te ondernemen om de productie van en handel in drugs terug te dringen.

Ondanks de jarenlange brute confrontatie met drugshandelaars blijft Colombia ’s werelds grootste producent van cocaïne, een cruciaal en pijnlijk aspect in  de relatie met de Verenigde Staten.