Deportivo Cali verovert tiende landstitel

Deportivo Cali is de nieuwe kampioen van de Colombiaanse voetbalcompetitie Betplay, de hoogste competitie van het land. De ploeg van Rafael Dudamel versloeg Deportes Tolima met 1-2 in het Manuel Murillo Toro stadion in Ibagué, door in de tweede helft de score om te draaien met doelpunten van Jhon Vásquez en Harold Preciado.

Deportes Tolima nam na 14 minuten, net als in de eerste ronde, de leiding met een kopbal uit een hoekschop, Julián Quiñones klopte Uruguayaan Hernán Menosse en versloeg doelman Guillermo de Amores.

De eerste helft was helemaal voor de thuisploeg, die weliswaar niet veel gevaarlijke kansen creëerde, maar wel de actie domineerde en geen last had van het scoreverloop.

In de tweede helft bracht Dudamel echter een wijziging aan door Kevin Colorado en Juan Camilo Angulo in te brengen.

Anderson Plata van Deportes Tolima had de kans om de wedstrijdscore veilig te stellen na een lange bal, maar de Uruguayaanse doelman was de betere in een één-op-één met Plata, en de Guajira-spits slaagde er niet in om af te ronden.

De reactie liet niet lang op zich wachten en Jhon Vásquez maakte in de 59e minuut gelijk, na een geweldige collectieve actie van het ‘Azucarero’ team met een precieze assist van Angelo Rodríguez.

Cali wilde geen strafschoppen en zette hun opmars voort, waarbij ze in de 75e minuut op voorsprong kwamen, na een omstreden strafschop van scheidsrechter Jhon Ospina, nadat een bal de hand van een Tolima-verdediger raakte na een hoekschop. Harold Preciado maakte geen fout met de strafschop, die hij met een krachtige afwerking afmaakte om zijn teller op 13 doelpunten te brengen in het kampioenschap van dit seizoen en zijn positie als topscorer te consolideren.

Tolima kreeg de laatste kans op de gelijkmaker uit een hoekschop, maar verzuimde deze om te scoren.

Cali heeft daarmee 10 competitietitels behaald, waarmee ze de op drie na meest succesvolle club in de nationale competitie zijn, achter alleen Nacional (16), Millonarios (15) en América (15).