‘Dialoog met ELN is alleen onder voorwaarden mogelijk’

Miguel Ceballos, de hoge commissaris van de Colombiaanse regering voor vrede, zegt dat de deur naar een dialoog met ELN “open” staat als “aan de voorwaarden is voldaan”.

Ceballos, zei op vrijdag dat “de deuren open zullen staan” voor vredesbesprekingen met de guerrillabeweging het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) als aan de voorwaarden is voldaan.

“Laten we niet te veel op de feiten vooruit lopen,” zei Ceballos, die benadrukte dat, als aan deze voorwaarden wordt voldaan, “de regering de beste beslissingen voor het land zal nemen, denkend aan het welzijn van de Colombianen en echte vrede.

President Ivan Duque heeft deze week duidelijk gezegd dat er alleen vrede mogelijk is als alle gijzelaars worden overgeleverd en alle criminele handelingen worden stopgezet.

“Ze moeten aan twee basisvoorwaarden voldoen. De eerste is dat ze de mensen vrijlaten die ze ontvoerd hebben; en de tweede is dat ze een einde hebben gemaakt aan hun criminele daden,” zei Duque in een interview met Colprensa.

En hij voegde eraan toe: “Als je een gesprek met een georganiseerde gewapende groep nadert en in de tussentijd blijven ze de bevolking aanvallen, dan legitimeert de staat geweld en terrorisme als een drukmechanisme. Ik ben bereid om verder te gaan als de terreurdaden ophouden en de gijzelaars worden vrijgelaten.

Enkele dagen geleden heeft het Nationaal Stakingscomité een aantal voorwaarden voorgesteld om een dialoog met de regering op gang te brengen die verschillende sociale sectoren omvat en doeltreffend moet zijn.

De commissie heeft een vijfpuntenagenda opgesteld om chronologisch met de sociale sectoren samen te werken. Een van hen stelt: “Integrale uitvoering van het definitieve vredesakkoord, en dat de mogelijkheden moeten worden onderzocht om de dialoog met het ELN te hervatten”.

Bron :
Foto:David Romo