Dierentuin in Medellín viert geboorte van bedreigde spinaap

De Santa Fe dierentuin in Medellín viert een bijzondere gebeurtenis. In de dierentuin is een spinaapje geboren, een van de meest bedreigde diersoorten van de wereld.

Catalina Díaz, Biologe van de dierentuin, meldt dat de zwartharige aap ongeveer één kilogram weegt en is ongeveer 20 centimeter lang. Het is de derde geboorte in de dierentuin sinds 2012.

“We weten nog steeds niet of het een vrouwtje of een mannetje is, omdat we de baby op de meest natuurlijke manier met zijn moeder proberen te laten leven,” zei Diaz. “Op dit moment is de baby volledig afhankelijk van zijn moeder”.

“De spinaap is een van de 25 meest bedreigde primaatsoorten ter wereld. Het heeft dichte bossen nodig om te kunnen leven omdat het in de toppen van de bomen leeft.”, aldus Catalina Díaz. Ze zegt dat voor deze primaat, die in het stroomgebied van de Magdalena rivier in Colombia voorkomt, de grootste bedreiging de vernietiging van habitats is en de handel in wilde dieren.

De San Fe dierentuin heeft nu 20 spinapen, hoewel Diaz verwacht dat dit aantal zal stijgen als één mannetje en enkele vrouwtjes onder hen vruchtbaar zijn. “Het komende jaar zullen we waarschijnlijk meer geboorten krijgen,” voegde ze eraan toe.