Dissidente FARC-leider Cadete had banden met Venezolaanse president Maduro

De dissidente rebellencommandant, die afgelopen weekend werd gedood, had banden met de president van Venezuela Nicolas Maduro, dit zei president Ivan Duque maandag.

De president van Colombia, Ivan Duque, verstrekte geen verdere details over de link tussen de dissidente FARC-leider, Rodrigo Cadete en het beleid van Maduro.

“Rodrigo Cadete had voor meer dan een jaar organisaties gecreëerd, dat ook gevoed werd onder de bescherming van sommige sectoren dicht bij de dictatuur van Venezuela,” vertelde Duque aan verslaggevers, verwijzend naar de ontdekkingen van de overheid waarin wordt gezegd dat Cadete nieuwe rebellengroepen vormde.

Maduro is verwikkeld in een confrontatie met oppositieleider Juan Guaido, die zichzelf de legitieme president van Venezuela heeft verklaard. Colombia, samen met de Verenigde Staten, Canada, het grootste deel van Latijns-Amerika en minstens 10 Europese landen, heeft Guaido officieel erkend als Venezuela’s leider.

De 51-jarige Cadete, geboren met de naam Mesias Salgado Aragon, was een oud lid van de FARC rebellengroep, die in 2017 na een vredesovereenkomst met de overheid demobiliseerde. Cadete nam oorspronkelijk deel aan de demobilisatie maar keerde maanden later zijn rug toe tegen het vredesakkoord en sloot zich aan bij FARC-rebellen die ook het akkoord verwierpen.

De dissidenten hebben naar schatting 1.800 strijders verspreid over ongeveer 30 eenheden. Zowat 13.000 FARC leden, met inbegrip van 6.000 strijders, zijn gedemobiliseerd onder het vredesakkoord. De FARC is nu een politieke partij, met de garantie van 10 zetels in het Congres tot 2026.

Minstens 13 andere dissidente FARC-strijders zijn gedood tijdens de operatie van afgelopen weekend. Bij operatie Zeus werden bombardementen uitgevoerd door de luchtmacht en grondtroepen ingezet.