Dodental aardverschuiving in Cauca opgelopen tot negentien

Het dodental van de aardverschuiving in het departement Cauca, is opgelopen tot negentien mensen. Vijf mensen raakten gewond en moesten naar het ziekenhuis. Dat melden autoriteiten in het land.

De aardverschuiving vond zondagochtend plaats in het Portachuelo, in de gemeente Rosas in het zuiden van Colombia.

Het  Colombiaanse orgaan voor rampenbestrijding en crisisbeheersing (UNGRD) meldde dat er acht huizen zijn verwoest door de aardverschuiving, die veroorzaakt werd door hevige regenval.

Ook is door de aardverschuiving de Pan-Amerikaanse snelweg, die Zuid-Colombia verbindt met Ecuador, geblokkeerd. Het leger ondersteunt de bergingswerken.

José Gómez, directeur van het UNGDR in Cauca, zegt dat de voortdurende regenval in het gebied de reddingsacties heeft bemoeilijkt. Voor de nacht zijn de zoekacties gestaakt en worden bij daglicht weer voortgezet.

De hulpdiensten worden bijgestaan door het leger en het Nationaal Wegeninstituut (INVÍAS) heeft graafmachines gestuurd om het werk te ondersteunen.

Volgens de autoriteiten worden er naar schatting nog 14 mensen vermist. Tijdens Semana Santa (Goede Week) zoeken familieleden elkaar op om het Pasen te vieren, waardoor het dodental nog hoger kan oplopen.

President Ivan Dugue bezocht zondagavond samen met enkele ministers het rampgebied. Aardverschuivingen komen veel voor in de bergachtige gebieden van Colombia, vooral tijdens het regenseizoen.

Bron :
Foto:qhubocali