Drie aanslagen van ELN eist levens van vijf militairen

Drie aanslagen van de guerrillabeweging ELN hebben in één dag in verschillende delen van het land geleid tot vijf doden onder de troepen van het Colombiaanse leger.

De meest ernstige aanslag van de guerrilla’s werd gepleegd in Casanare. Een legervrachtwagen met militairen kwam in een hinderlaag van het ELN terecht dat 24 gewonden veroorzaakte en drie doden. De militairen zijn daar ingezet om de oliebronnen in Cusiana in de gemeente Aguazul te beschermen tegen rebellen.

De drie agenten die bij de hinderlaag omkwamen hadden 12 tot 20 jaar dienstervaring. De gewonden werden overgebracht naar het ziekenhuizen in Aguazul en Yopal.

De tweede gewelddadige actie van de rebellen was in Ocaña, Norte de Santander. Een groep soldaten die een explosief onschadelijk probeerden te maken waren het slachtoffer van een sluipschutter in het gebied die bekend staat als “La Curva”.

Een van de soldaten stierf tijdens de aanslag, een andere werd in de arm geraakt en is naar het Emiro Vargas Ocana Cañizares ziekenhuis gebracht.

Een soldaat en een opstandeling kwamen om in Cuaca. Het incident deed zich voor in de gemeente Bolivar, toen leden van het ELN front “Manuel Vasquez Castano” op een groep militairen schoot.

President Juan Manuel Santos veroordeelde de aanslagen van het ELN en berichtte: “Het is verkeerd ELN als je denkt met verachtelijke moorden op militairen in Casanare een dialoog kunt dwingen”.

Terwijl de overheid op dit moment onderhandelt over een vredesakkoord in Cuba met de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), hebben de Colombiaanse regering en het ELN voor al meer dan twee jaar voorbereidende gesprekken gehad. Het ziet er naar uit dat de gesprekken met de FARC de komende maand tot een definitief overeenkomst zal komen. De agenda voor een dialoog met het ELN ligt al klaar, maar volgens president Santos ligt het aan het ELN om de stap te nemen en aan de voorwaarden te voldoen om in gesprek te kunnen gaan.