Drie doden bij protesten tijdens nationale staking

Meer dan 200.000 mensen gingen donderdag de straat op om ontevredenheid te tonen over onder andere mogelijke economische maatregelen, corruptie en het nalaten van het vredesakkoord.

De protesten verliepen in de meeste steden vreedzaam, maar er braken botsingen uit tussen demonstranten en politie in steden als de hoofdstad, Bogota en Cali.

De minister van Defensie, Carlos Holmes Trujillo, verklaarde dat twee mensen in Buenaventura zijn omgekomen tijdens rellen midden in de nacht en een derde dode viel in Candelaria. Er raakten 122 mensen gewond, 98 mensen werden gearresteerd en 207 anderen werden naar politiebureaus gebracht, meldde Trujillo.

De details over de doden, allemaal in het westelijke departement Valle del Cauca, worden nog onderzocht, vertelde minister van Defensie vrijdag aan journalisten.

Volgens de minister vonden de gebeurtenissen in Buenaventura plaats na een poging om een winkelcentrum in de stad te plunderen. “De openbare macht kwam, maar werd het punt van gewelddadige agressie, zoals het gooien van stenen en stokken richting de oproerpolitie. Als gevolg van de confrontatie, die het onderwerp zijn van een onderzoek door de CTI, zijn twee mensen om het leven gekomen en zijn een politieagent en een marinier gewond geraakt.

In het geval van Cali, waar een avondklok werd afgekondigd, verzekerde minister Holmes dat de werkzaamheden zullen worden gecoördineerd met de lokale autoriteiten en dat er een veiligheidsraad zal worden gehouden. “Vier stations van de MIO-transportdienst werden beschadigd en plunderingen vonden in de stad plaats. Daarbij zijn 23 politieagenten gewond geraakt. Cali heeft zijn rust teruggevonden,” zei hij. “In Medellín, garanderen de autoriteiten de controle…. In Bucaramanga, Popayán en Pasto werd de orde hersteld. In Facatativa heerst nu de openbare orde,” voegde hij eraan toe.

Donderdag zei president Duque in een televisietoespraak: “Vandaag hebben de Colombianen gesproken. Wij hebben hen gehoord. De sociale dialoog is een belangrijk beginsel van deze regering en wij moeten met alle sectoren van de samenleving dit verdiepen en de sociale agenda en de strijd tegen de corruptie versnellen”.

De president, die in augustus 2018 aantrad, veroordeelde ook het geweld en zei dat de regering “plunderingen en aanvallen op privé-eigendom” niet zou tolereren.

De organisatoren van de protesten zeiden in een verklaring: “Colombia heeft op deze historische dag gewonnen door protest. We roepen alle burgers op om bereid te zijn om verdere actie te ondernemen op straat als de nationale regering onze eisen blijft negeren”.

Bron :
Foto:Mauricio Alvarado