Duque: Chocolade, koffie, suiker en zout worden niet belast met btw

President Iván Duque kondigde aan dat, in de belastinghervorming die de regering de komende dagen aan het congres zal presenteren, het ministerie van Financiën geen 19% btw zal heffen op producten uit het basispakket van het gezin, zoals koffie, suiker, zout en chocolade.

“Ik ben heel duidelijk geweest: op de voedingsproducten van het basisvoedselpakket zal geen BTW worden geheven. Ik zeg het heel duidelijk: koffie, zout, chocolade en suiker zullen blijven zoals ze nu zijn. De producten met een BTW nultarief blijven op dat tarief en die met een Btw-tarief van 5% blijven op dat tarief”, aldus de president.

Duque herinnerde eraan dat een van de instructies aan het ministerie van Financiën is dat op de levensmiddelen van het basisvoedselmandje geen BTW zal worden geheven.

“Zij zullen geen BTW krijgen, en wij hebben dat duidelijk gezegd tegenover speculaties dat zij tot 19% zouden kunnen worden verhoogd,” zei hij.

Anderzijds verzekerde de president dat de regering zich ook zal toeleggen op een bezuinigingsprogramma, parallel aan de belastinghervorming, om de overheidssalarissen voor een periode van vijf tot tien jaar te bevriezen.

“Een dergelijke bevriezing gedurende een periode van vijf tot tien jaar zal aanzienlijke structurele besparingen opleveren, die kunnen oplopen tot meer dan 1% van het BBP, bekeken over een langere periode.”

De president had een paar dagen geleden al gezegd, dat de toepassing van de belastinghervorming een financiering voor het land zal zijn vanwege de economische crisis als gevolg van de pandemie.

“Het gaat niet om een ​​belastinghervorming, het gaat om de financiering en sociale bescherming van het land te midden van de pandemie en voor de komende jaren om de economische gevolgen die het met zich meebrengt.”

Bron :
Foto:presidencia.gov.co