Duque in Washington om toename cocateelt Colombia te bespreken

De gekozen president van Colombia, Iván Duque, had donderdag een ontmoeting in Washington met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael R. Pompeo. Zij bespraken de noodzaak van verdere actie om de cocateelt en de cocaïneproductie in Colombia te verminderen.

Duque, die na de verkiezingen aan zijn eerste buitenlandse reis begon, begon in Washington met een bezoek aan Marco Rubio, een invloedrijke Republikeinse senator uit Florida en Democratische Vertegenwoordiger Ruben Gallego uit Arizona. Volgens Duque spraken de drie over het belang van het versterken van de betrekkingen tussen de VS en Colombia.

De toekomstige Colombiaanse president ontmoette daarna minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en CIA-directeur Gina Haspel. Duque sprak met Pompeo over de drugshandel en de noodzaak om de cocaïneproductie terug te dringen.

“Wij geloven dat het van het grootste belang is dat wij een moeilijke situatie van exponentiële groei van illegale gewassen onder ogen kunnen zien en dat wij dit met efficiënt beleid en tegelijkertijd met een alternatief ontwikkelingsbeleid doen,” zei Duque tijdens een persconferentie in Washington.

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Heather Nauert, zei in een verklaring dat Pompeo en Duque spraken over de noodzaak van voortdurende acties om de cocateelt en cocaïneproductie in Colombia te verminderen, maar sprak verder niet in detail over hoe dit wordt vormgegeven.

Ondanks de toename van de cocateelt in Colombia, bevestigde Pompeo de Amerikaanse steun voor een rechtvaardige en duurzame vrede in Colombia.