Duque sluit militaire interventie tegen Venezuela niet uit

President Ivan Duque zegt niet te zwichten voor de Venezolaanse provocaties aan de grens met Colombia en sluit een militaire interventie tegen Venezuela niet uit.

Venezuela begon dinsdag 150.000 soldaten op te stellen aan zijn grens met Colombia, voor oefeningen waartoe president Maduro besloten heeft, zo maakte de generale staf in Caracas bekend. Maduro beschuldigt het buurland ervan dat het “manoeuvreert om een conflict uit te lokken”.

De Colombiaanse president Ivan Duque zei van zijn kant dat hij zich niet zou laten provoceren en sloot een militaire interventie tegen Venezuela uit. Duque beschuldigt Venezuela er van dat het een groep van voormalige FARC-commandanten en -strijders beschermt. Maduro verwerpt die beschuldigingen en zegt dat Colombia nu met valse bewijzen komt om Venezuela aan te vallen en een militair conflict met het land te starten. Als tegenreactie heeft Maduro 150.000 militairen aan de Colombiaanse grens opgesteld en militaire oefeningen laten uitvoeren.

Als reactie op de intensivering van manschappen aan de Colombiaanse grens, beroept de Verenigde Staten zich op het TIAR (Tratado Interamericano de Asistencia Recíproca), beter bekend als het Rio-verdrag, een regionaal samenwerkingsakkoord dat sinds 1947 de VS verbindt met landen in Midden- en Zuid-Amerika. Dat akkoord bepaalt dat als een van de verdragspartijen onder aanval komt te liggen, de anderen haar te hulp schieten.

Volgens Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, is dat in de huidige situatie het geval. ‘De recente oorlogszuchtige handelingen van het Venezolaanse leger, dat zich uitstrekt langs de grens met Colombia, tonen niet alleen aan dat Nicolas Maduro een gevaar vormt voor zijn eigen volk, maar ook voor zijn buurlanden’, oppert Pompeo.

Bron :
Foto:ElEspectador