Ecuador wil niet langer bemiddelen tussen Colombia en guerrillabeweging ELN

Ecuador wil niet langer optreden als bemiddelaar bij de vredesonderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en de linkse guerrillabeweging Nationaal Bevrijdingsleger (ELN). De Ecuadoraanse president Lenin Moreno heeft dat woensdag bekend gemaakt.

Ecuador kondigde aan dat het de facilitering in hun hoofdstad en de bemiddeling bij de vredesgesprekken heeft opgeschort tot het ELN ermee akkoord gaat om zijn ‘terroristische activiteiten’ te stoppen.

De Colombiaanse regering en ELN onderhandelen in Quito op zoek naar een nieuw bilateraal staakt-het-vuren na hervatting van de besprekingen die eind januari door president Juan Manuel Santos waren opgeschort na een escalatie van aanslagen van ELN op de Colombiaanse strijdkrachten.

De aankondiging van president Moreno komt op het moment dat beide landen hun militaire operaties aan de grens intensiveren om de leider van een illegale gewapende groep die verantwoordelijk is voor de ontvoering en moord op een Ecuadoraans mediateam te vangen. De moorden en ontvoeringen worden uitgevoerd door dissidenten van de inmiddels ontwapende FARC-rebellen onder leiding van Wálter Patricio Arizala, alias Guacho.

Dinsdag liet Guacho aan president Lenín Moreno het bewijs van leven zien van twee andere Ecuadoranen door middel van een videobericht en vroegen de president om aan hun eisen te voldoen.

President Santos is in zijn ambtsperiode een dialoog aangegaan met het ELN in een poging een volledig einde te maken aan de confrontatie van meer dan een halve eeuw, die 220.000 doden en miljoenen ontheemden heeft geëist. Santos bereikte al eerder een vredesakkoord met de guerrillabeweging FARC dat in november 2016 werd ondertekend.