Eerste dode door coronavirus in Colombia

Colombia heeft een eerste dode bevestigd als gevolg van het coronavirus. Het dodelijke slachtoffer is een 58-jarige man die als taxichauffeur werkte in Cartagena. Dat maakt het Colombiaanse ministerie van Gezondheid zaterdag bekend.

De taxichauffeur vervoerde op 4 maart Italiaanse toeristen in zijn voertuig en twee dagen later verschenen de eerste symptomen zoals hoesten, koorts en ademhalingsproblemen. De man had last van een hoge bloeddruk en was diabetes.

“Twee monsters werden getest door het nationaal gezondheidsinstituut. De eerste gaf een negatief resultaat, en de tweede werd niet goed afgenomen in de kliniek van Cartagena, dus het resultaat was ook negatief voor het coronavirus,” zei het ministerie van Gezondheid.

De zus van de patiënt, een dokter die voor hem zorgde, en een van zijn taxipassagiers zijn allemaal positief getest op het virus.

Vanwege de symptomen van de man en het feit dat de testen van zijn zus positief waren, besloot het nationaal gezondheidsinstituut het onderzoek open te houden, waarbij Martha Lucia Ospina, directeur van het nationaal gezondheidsinstituut, concludeerde dat ondanks de laboratoriumresultaten het een doorslaggevend argument is om de dood toe te schrijven aan het nieuwe virus.

Colombia heeft tot nu toe 210 gevallen van COVID-19 bevestigd. Eerder deze week heeft de regering een lockdown aangekondigd. Vanaf dinsdag gaat de nationale quarantaine in en zal 19 dagen duren. Daarnaast zijn vanaf maandag alle grenzen gesloten en worden internationale inkomende vluchten geschrapt. Tijdens de lockdown zijn er ook geen binnenlandse vluchten.

Bron :
Foto:Mauricio Alvarado