Egan Bernal ondergaat succesvolle knieoperatie in Colombia

Egan Bernal onderging vorige week in Colombia een operatie aan zijn rechterknie, een ingreep die al gepland was nadat de Ineos Grenadiers naar huis waren teruggekeerd na een spraakmakende terugkeer naar de competitie in Europa.

De artsen zeiden dat verschillende pinnen en een schroef werden verwijderd uit een breuk in zijn knieschijf die dateert van zijn dramatische botsing met een bus tijdens een trainingsrit in januari.

Carlos Gutiérrez, de arts die de operatie leidde in de Clínica de la Universidad de La Sabana, vertelde de pers dat de ingreep verliep zoals verwacht.

“Ik heb bevestigd dat zijn meniscus en zijn ligamenten perfect gezond zijn,” zei hij. “We hebben een arthroscopische operatie aan de knie uitgevoerd en bevestigd dat de breuk volledig hersteld was.”

De operatie van donderdag maakt deel uit van Bernals aanhoudende herstel van zijn traumatische botsing in januari met een geparkeerde bus die het leven en de carrière van de Tour de France-winnaar van 2019 in gevaar bracht.

Bernal brak verschillende botten door de impact met hoge snelheid, maar de artsen waren vooral bezorgd over zijn knieschijf en rotatie in zijn rechterbeen.

“Er was geen enkele vorm van complicaties tijdens de inval,” zei de arts. “Het was kort en het is goed afgelopen. Hij gaat zich beter voelen zonder dit materiaal dat soms ongemak en pijn in de knie veroorzaakte.”

Bernal herstelt sneller en beter dan velen verwachtten, en hij keerde deze zomer terug naar Europa om de training op hoog niveau te hervatten met ploeggenoten in Andorra, wat speculaties deed ontstaan dat hij misschien de Vuelta a España zou kunnen rijden.

Bernal reed 12 dagen, van de Ronde van Denemarken en de Ronde van Duitsland in augustus, evenals twee eendaagse wedstrijden in Italië. Hij werd 28e in de Coppa Sabatini op 15 september en keerde terug naar Colombia.

Ineos Grenadiers heeft niets gezegd over de toestand van Bernal. Artsen zeiden dat hij nog enkele dagen zal herstellen en verder zal werken aan versterking en conditie in de aanloop naar het raceseizoen van 2023.

Bron :
Foto:caracol.com.co