Egan Bernal pakt eindzege Ronde van Zwitserland

Wielrenner Egan Bernal heeft zondag  de Ronde van Zwitserland op zijn naam geschreven. De Colombiaan van Team Ineos liet zijn leidende positie niet echt meer in gevaar komen tijdens de negende en laatste etappe van de zware rittenkoers.

De 22-jarige Bernal sloeg in de laatste rit een aanval van nummer twee Rohan Dennis zonder al te veel problemen af. Hugh Carthy soleerde naar de winst in de korte maar zware slotrit. Daarop volgden Rohan Dennis en Egan Bernal die samen over de streep gingen. Dennis slaagde er niet in zijn achterstand van 22 seconden op de drager van de gele leiderstrui goed te maken. Hij probeerde de Colombiaan in de laatste afdaling richting de finish nog te lossen, maar Bernal bleef echter keurig in zijn wiel zitten en wist zo voor het eerst in zijn carrière de Ronde van Zwitserland op zijn naam te schrijven.

“Dit is een van de grootste koersen die ik ooit won. Ik ben erg blij en dit geeft veel vertrouwen voor de komende wedstrijden, “aldus Bernal.

Bernal veroverde donderdag de leiderstrui in de door Antwan Tolhoek gewonnen zesde etappe. De jonge klimmer van Team INEOS verstevigde zijn leiding door de lastige zevende rit te winnen en verloor zaterdag in een tijdrit van 19 kilometer slechts 19 seconden op Rohan Dennis, de regerend wereldkampioen tijdrijden.

Met de eindzege lijkt Bernal in vorm te zijn voor de Ronde van Frankrijk, waar hij aanvankelijk als meesterknecht van Chris Froome zou fungeren. Maar de kopman van Team Ineos ligt in de lappenmand na een zware val in Critérium du Dauphiné. Of hij als schaduwkopman begint achter titelverdediger Geraint Thomas aan de Tour de France, is nog onduidelijk. Thomas moest de Ronde van Zwitserland verlaten na een valpartij in de vierde etappe.

Bron :
Foto:Twitter INEOS