Egan Bernal pakt gele trui in chaotische etappe Tour de France

Egan Bernal heeft vrijdag in de chaotische negentiende etappe van de Tour de France de gele leiderstrui veroverd van Julian Alaphilippe. De Colombiaanse wielrenner van Ineos profiteerde van het feit dat de rit zo’n 30 kilometer van de meet werd stilgelegd vanwege de hevige weersomstandigheden.

Bij zijn aanval op de Col de l’Iseran pakte de sterke klimmer en ruime voorsprong op Julian Alaphilippe. De Fransman moest lossen tijdens de klim en zag onder meer ook Kruiswijk en Thomas wegrijden.

Zo’n 25 kilometer voor de finish werd de rit stopgezet. De organisatie van de Tour kwam tot dat besluit omdat een deel van het resterende parcours spekglad was geworden door een zware hagelbui. Het ijswater stroomde over delen van de weg naar finishplaats Tignes. Om ongelukken te voorkomen besloot de wedstrijdleiding daarop allereerst tot neutralisatie, om vervolgens de race vroegtijdig te beëindigen. Daarbij gelden de doorkomsttijden op de top van de Col de l’Iseran als finishtijden.

Op dat moment had Egan Bernal op de top van de Col de l’Iseran een voorsprong van zo’n minuut op Geraint Thomas en Steven Kruijswijk. Geletruidrager Julian Alaphilippe reed 2.06 achter Bernal, die het geel daardoor overneemt van Alaphilippe. Bernal heeft nu in het algemeen klassement een voorsprong van 48 seconden op de Fransman. Thomas geeft 1.16 toe, Kruijswijk 1.28.

Foto:antena2