ELN eist de aanslag bij Boyaca niet op

Voor de berichtgeving van de Colombiaanse regering over de aanslag op elf soldaten en een politieman afgelopen maandag, berichtte de guerrillabeweging ELN aan de Colombiaanse krant El Colombiano, dat zij geen officiële informatie hebben over wat er is gebeurd in de omgeving van de stad Güicán de la Sierra.

Maandag bevestigde de Colombiaanse regering, dat de guerrillabeweging ELN bij een bloedige aanval op veiligheidstroepen zeker elf soldaten en een politieman heeft gedood. Ze werden in een bergachtig gebied in het noordelijke departement Boyaca in een hinderlaag gelokt en met explosieven en schoten verrast. Naast de twaalf doden worden nog zes mensen vermist. Het gaat volgens het ministerie van Defensie om twee soldaten, een politieman, twee verkiezingsfunctionarissen en een lid van de Uwa-stam.

De ELN vertelde via het bericht aan de krant dat er de komende dagen vanuit het Centrale Commando of het Oost-Front een officiële verslag over de actie zal komen, maar alleen als dit gedaan is door onze eenheden in het gebied, een zaak dat we nog niet hebben geverifieerd.

In het bericht benadrukken de ELN woordvoerders dat er geen officiële bevestiging is van hun kant, zij rouwen om het overlijden van een van hun metgezellen in een bomaanslag van 22 oktober in Zuid-Bolivar en verwachten informatie over dit voorval.

De guerrillagroep riep op tot een dringende en directe bilaterale staakt het vuren en zei dat het niet mogelijk is wanneer, te midden van benaderingen om het conflict af te sluiten, de regering ons blijft bombarderen en onze sociale leiders doden.