ELN: er zijn geen voorwaarden om gijzelaars te bevrijden

Guerrillabeweging ELN zegt dat er geen voorwaarden zijn voor het bevrijden van gijzelaars op korte termijn.

De Colombiaanse radiozender Caracol Radio heeft een audioverslag ontvangen van de guerrillastrijders waarin zij beweren dat de overheid zich niet houdt aan de protocollen om de vrijlating van gijzelaars te vergemakkelijken.

Minister van Defensie Guillermo Botero gaf als reactie aan Caracol Radio dat hij de woorden van de linkse rebellen ter zijde legt. Botero zei dat de protocollen voor de vrijlating van de zes gijzelaars in Chocó klaar zijn en aan het Rode Kruis zullen worden doorgegeven.

De minister herhaalde dat de veertien mensen die het ELN in gevangenschap houden, moeten worden vrijgelaten om de vredesbesprekingen met de guerrillastrijders te bevorderen.

Minister Botero is tijdens het interview op de hoogte gesteld van een aantal vragen van commandant Uriel van de guerrilla’s over het proces van deze protocollen. Het hoofd van de Defensie zei dat als er duidelijkheid nodig was, dit schriftelijk zou worden gedaan en de opnames zou worden beoordeeld op echtheid.

Het vrijlatingsproces gaat om drie politieagenten, een soldaat en twee aannemers die door het ELN aan de rivier de Atrato zijn ontvoerd terwijl zij onderweg waren om logistiek materiaal op te halen.