ELN gaat eenzijdig staakt-het-vuren niet verlengen

Het eenzijdig staakt-het-vuren van guerrillabeweging het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN), dat op 1 april is afgekondigd als reactie op de coronavirus lockdown, zal niet verlengd worden.

In een verklaring meldden de linkse rebellen dat zij het eenzijdig staakt-het-vuren niet zullen verlengen en hun gewapende acties in Colombia weer hervatten.

Volgens de verklaring van maandag is de guerrillagroep van mening dat “de regering van Iván Duque niet op een wederzijdse manier heeft gereageerd en ook niet heeft geluisterd naar de voorstellen die we hebben gedaan om vooruitgang te boeken in het streven naar vrede”.

“Wij staan voor een krijgshaftige regering, doof voor de oproepen van paus Francisco en de secretaris-generaal van de VN, en blind voor de humanitaire tragedie die het Colombiaanse volk te verduren heeft”, zei het ELN in zijn verklaring, met het argument dat de staat “juist geïnteresseerd was in het profiteren van de eenzijdige wapenstilstand door gezamenlijke operaties met de paramilitairen te handhaven en uit te voeren om meer territoriale controle te krijgen en door te gaan met zijn plan om de sociale leiders te vermoorden”.

Het Colombiaanse Centrum voor Conflictanalyse (CERAC) meldde dat de maatregel vanaf het begin van de maand is gehandhaafd. “Er zijn geen aan het ELN toegeschreven offensieve acties geregistreerd die het staakt-het-vuren overtraden. In dezelfde periode zijn er ook geen offensieve militaire operaties van de openbare strijdkrachten tegen het ELN” geweest”, aldus CERAC.

Van haar kant heeft de Colombiaanse regering in deze periode “Francisco Galán” en “Felipe Torres”, voormalige leden van de rebellen die hun straf uitzaten in de gevangenissen, vrijgelaten en de guerrilla’s om grotere gebaren van wilskracht gevraagd. Daar tegenover bleef de regering bij zijn eis: het vrijlaten van alle gijzelaars en het staken van hun criminele activiteiten.

In zijn communiqué beweert het ELN echter dat “wij van de kant van de regering van Duque geen enkele bereidheid zien om de vredesbesprekingen in Havana te hervatten; daarom is het tijd dat onze delegatie naar onze kampen terugkeert”.

Het ELN geeft hierbij geen gehoor aan de oproep van de Verenigde Naties. De speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN in Colombia, Carlos Ruiz Massieu, heeft de guerrillastrijders van het ELN verzocht het staakt-het-vuren voort te zetten vanwege de crisis die Colombia en de hele wereld door het coronavirus doormaakt.

“Ik moedig het ELN aan om zijn staakt-het-vuren te verlengen,” zei Massieu in een verklaring. Hij legde uit dat dit een moment is waarop “het duidelijk is, voor Colombia en voor de wereld, dat de weg naar het overwinnen van de enorme uitdaging die de COVID-19 vertegenwoordigt nog steeds lang en complex is, het is essentieel om de voorwaarden te handhaven en te consolideren die de aandacht voor de meest kwetsbare gemeenschappen mogelijk maken”.

Eind maart kondigde het ELN een staakt-het-vuren aan van 1 tot 30 april als reactie op de oproep van VN-secretaris-generaal Antonio Guterres om aandacht te besteden aan de wereldwijde crisis over de verspreiding van het coronavirus.

Het eenzijdig staakt-het-vuren zal aanstaande donderdag 30 april aflopen.

Bron :
Foto:diariodelhuila