ELN herhaalt zijn voornemen tot een bilateraal staakt-het-vuren

Het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) heeft maandag zijn verzoek aan president Ivan Duque herhaald om een bilateraal staakt-het-vuren in te stellen om de intensiteit van het gewapende conflict te verminderen.

In een verklaring zei guerrillabeweging ELN dat er een “collectief gevoel van noodzaak” bestaat dat “het dringend noodzakelijk is” om tot een bilateraal staakt-het-vuren te komen dat volgens hen “positieve nationale gevolgen” zou hebben.

De regering en het ELN begonnen vredesbesprekingen in februari 2017 onder de regering van voormalig president Juan Manuel Santos.

De gesprekken in Havana worden door president Ivan Duque in de wacht gehouden in afwachting dat ELN alle gijzelaars vrijlaat en zich ertoe verbindt haar activiteiten te staken.

Het ELN verklaarde dat twee maanden nadat Duque het voorzitterschap op zich nam, de militaire operaties tegen hen zijn geïntensiveerd en de beweging hierdoor niet aan de eisen kan voldoen die de president stelt.

De rebellen zeggen dat de regering van Duque militaire en paramilitaire operaties in gebieden waar het ELN aanwezig is intensiveert, maar tegelijkertijd een retoriek handhaaft van het eisen dat het ELN zijn militaire acties staakt, terwijl veel van hen het verplichte antwoord zijn op het offensief van de regering.

Tussen oktober vorig jaar en januari van dit jaar zijn de regering van president Juan Manuel Santos en het ELN het eens geworden over een eerste bilaterale wapenstilstand die 101 dagen heeft geduurd. Tijdens de parlements- en presidentsverkiezingen van dit jaar heeft de guerrilla een eenzijdige wapenstilstand gehouden om de stemming niet te belemmeren.