ELN: Het Colombiaanse leger bedreigt vredesgesprekken

Guerrillabeweging ELN zei vrijdag dat de militaire operaties van de Colombiaanse regering in een van hun bolwerken het leven van hun gijzelaar en de vooruitzichten voor de vastgelopen vredesgesprekken in gevaar brengen.

De waarschuwing kwam nadat president Juan Manuel Santos donderdag een nieuw aangepast vredesakkoord had ondertekend met de rebellenbeweging FARC en de afgebroken geplande vredesgesprekken met het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) doen herleven.

De start van de geplande gesprekken op 27 oktober werden afgebroken nadat het ELN er niet in slaagde om hun gijzelaar Odín Sánchez vrij te laten.

De guerrillagroep beschuldigt het leger van het in gevaar brengen van het leven van voormalig congreslid Odín Sánchez door operaties te verhogen in de jungles van Chocó in het noordwesten van Colombia.

“De toename van gewelddadige confrontaties brengt het vrijlatingsproces van Odín Sánchez in gevaar. Het voorkomt ons het bewijs van een teken van leven te geven en brengt zijn leven in gevaar”, zei ELN op Twitter.

De regering eiste eerder al op vrijdag een verklaring van de rebellen of Odín Sánchez nog in leven is. De geruchten gaan de laatste dagen de ronde dat hij mogelijk dood is.

Odín Sánchez heeft zich in april verruild voor zijn doodzieke broer die gouverneur was van Chocó en bijna drie jaar in handen van het ELN was. Odín Sánchez nam de plaats in van zijn broer uit angst dat hij de ontvoering in de jungle niet zou overleven.

President Santos kreeg begin oktober de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn resolute inspanningen om een einde te maken aan de burgeroorlog die meer dan vijftig jaar woedde. De vrede met guerrillabeweging FARC is erg dichtbij. Het nieuwe vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de FARC moet alleen nog goedgekeurd worden door het congres. De toekomst van het vredesproces tussen de regering en ELN is geheel afhankelijk van de rebellen of het hun gijzelaar vrijlaat, aldus de woorden van de regering.