ELN kondigt 10 dagen staakt-het-vuren af voor presidentsverkiezingen

ELN zegt dat het staakt-het-vuren zal lopen van 25 mei tot 3 juni om de Colombiaanse kiezers in staat te stellen “in vrede” hun stem uit te brengen.

De rebellengroepering van het Nationaal Bevrijdingsleger van Colombia (ELN) heeft een eenzijdig staakt-het-vuren van 10 dagen afgekondigd, dat volgende week ingaat, om verkiezingen in de Zuid-Amerikaanse natie mogelijk te maken.

In een verklaring op maandag zei het ELN dat de pauze in de vijandelijkheden zou lopen van 25 mei tot 3 juni “zodat degenen die willen stemmen dit in vrede kunnen doen”.

De groep zei dat ze het besluit had genomen in haar eigen belang om een “betere sfeer te creëren … zodat we kunnen zien wie de winnende kandidaat zou kunnen zijn”.

Zij voegde er echter aan toe dat zij zich het recht voorbehoudt om zich tegen aanvallen te verdedigen.

De Colombianen gaan op 29 mei naar de stembus om een nieuwe president te kiezen die het land tot 2026 zal leiden.

De linkse kandidaat Gustavo Petro en de centrumrechtse hoophebber Federico Gutierrez gaan aan kop in de eerste stemronde voor de opvolger van president Ivan Duque.

Indien geen van beide kandidaten in de eerste ronde meer dan 50 procent van de stemmen behaalt, vindt op 19 juni een tweede stemming plaats.

Het ELN kondigt regelmatig een staakt-het-vuren af om het stemmen in Colombia te vergemakkelijken, onlangs nog in maart tijdens de parlementsverkiezingen en de voorverkiezingen voor het presidentschap.

Het ELN is de grootste overgebleven gewapende groep in het land, nadat de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) in 2016 een vredesakkoord sloten met de regering.

Voormalig president Juan Manuel Santos was in onderhandeling met het ELN om tot een vredesakkoord te komen, maar Duque maakte in 2019 een einde aan die besprekingen na een door de groep opgeëiste autobomaanslag op een politieacademie in de hoofdstad Bogota, waarbij ten minste 20 mensen om het leven kwamen.

Bron :
Foto:caracol.com.co