ELN kondigt staakt-het-vuren aan tijdens presidentsverkiezingen

Guerrillabeweging ELN heeft een eenzijdig staakt-het-vuren aangekondigd tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen.

Het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) zei dat ze hun gewapende acties tegen de Colombiaanse regering vijf dagen zal staken in het weekend van 27 mei, waarin de presidentsverkiezingen in Colombia worden gehouden. ELN houdt een staakt-het-vuren om alle mensen de mogelijkheid te geven om te stemmen.

“Het ELN zal zijn gewapende activiteiten staken van 25 tot en met 29 mei om bij te dragen aan gunstige omstandigheden die de Colombiaanse samenleving in staat stellen te kunnen stemmen voor de verkiezingen”, aldus de linkse rebellenbeweging in een Twitterbericht.

De vredesonderhandelingen tussen de rebellen en de Colombiaanse regering zijn vorige week donderdag hervat in Havana, Cuba.  Op 18 april heeft de Ecuadoraanse president Lenin Moreno aangekondigd dat zijn land geen bemiddelende rol wilde spelen naar aanleiding van de moord op drie journalisten en ontvoeringen van Ecuadoraanse burgers door Colombiaanse FARC-dissidenten.