ELN laat dit weekend Odín Sánchez vrij

De regering van Colombia verwacht dat dit weekend voormalig congreslid Odín Sánchez wordt vrijgelaten door de rebellenbeweging ELN.

Minister van Defensie Luis Carlos Villegas, heeft aangekondigd dat het protocol voor de vrijlating van Odín Sánchez in werking is gesteld. ELN heeft aangegeven dat het dit weekend de eerste aanwijzingen zal geven voor de vrijlatingsprocedure van de politicus uit het departement Chocó.

De bevrijding van Sánchez komt onder leiding te staan van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC). Het ICRC heeft vaker de bevrijding van mensen van verschillende gewapende groepen vergemakkelijkt.

In ruil voor de vrijlating van het voormalig congreslid zal de regering twee ELN-rebellen vrijlaten. De vrijlating van Sánchez en de twee rebellen vindt plaats in het kader van een belofte die het pad moet vrijmaken voor de start van officiële vredesonderhandelingen gepland op 7 februari.

De laatste actieve linkse guerrillabeweging van het land houdt al vanaf april vorig jaar voormalig congreslid Odín Sánchez vast. Hij heeft zich verruild voor zijn doodzieke broer, een voormalig gouverneur van Chocó, die bijna drie jaar in handen van het ELN was. De guerrillabeweging liet de doodzieke broer vrij onder voorwaarde dat Odín Sánchez zijn plaats in nam.