ELN-leider van departement Bolivar gedood

In een gezamenlijke operatie tussen speciale legercommando’s, de luchtmacht en de nationale politie in het departement Bolivar is een leider van guerrillabeweging ELN gedood.

Tijdens de operatie werd nog een rebel gedood en werden twee geweren, twee pistolen, twee handgranaten en twee communicatieradio’s in beslag genomen.

De dood van de leider, bekend onder de bijnamen ‘Manuel’ of ‘Paisa’, is een harde klap voor ELN, omdat de leider door middel van illegale winning van delfstoffen, afpersing en drugshandel de wapens financierde voor de rebellen in het noorden van Colombia.

De commandant van de militaire strijdkrachten, generaal Luis Navarro, legde uit dat door de succesvolle operatie de guerrillabeweging territoriale controle verliest in het zuiden van Bolivar. “In april neutraliseerden we drie kopstukken ‘Mañe’, ‘Mono Cristian’ en nu ‘Manuel’,” zei Navarro.

“Manuel” maakte deel uit van het zogenaamde Darío Ramírez Castro Front. Deze groep van het ELN is actief in het noorden van Colombia, met name in het departement Bolivar.