ELN ontkent verantwoordelijk te zijn voor vermoorde sociale leiders

Rebellenbeweging het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) zegt niet verantwoordelijk te zijn voor de moorden op sociale leiders in Colombia. ELN maakte dat via Twitter bekend.

De rebellengroep weerlegt de beschuldigingen van de procureur-generaal die ELN verantwoordelijk stelt voor de moord op het merendeel van de sociale leiders sinds het vredesakkoord werd ondertekend in 2016.

ELN berichtte zaterdag op zijn Twitteraccount: “Het bureau van de openbare aanklager verwart en besmet opzettelijk zonder informatie te verstrekken om zijn beschuldigingen tegen ons te versterken”.

De linkse rebellen vestigden ook de aandacht op het falen van de procureur-generaal om de dood en bedreigingen tegen leiders op te lossen. Ze zeiden ook dat de woorden van Nationale Directeur van Openbare Vervolgingen, Gonzalez Leon, een rookgordijn vertegenwoordigen om de ware daders van deze moorden te verbergen.

“Het openbaar ministerie moet ophouden met deelname aan de ‘informatieoorlog’ en we dringen er bij de regering op aan om haar bereidheid te tonen om deze uitroeiing te stoppen,” berichtte ELN op Twitter.

Op 6 juli zei Leon tegen de media: “In de gebieden waar de moorden plaatsvinden op sociale leiders, hebben we (drugskartel) Clan del Golfo en ELN gevonden als de belangrijkste daders in departement Antioquia; het ELN in departement Choco en de gemeenten van Cauca en Nariño, evenals de FARC-dissidenten.

Verschillende maatschappelijke organisaties reageerden op de uitspraak van Leon, dat ook de regering en paramilitaire groepen op verschillende manieren verantwoordelijk zijn voor de moorden.

Woensdag maakte de nationale ombudsman van Colombia bekend dat in het land in meer dan twee jaar tijd in totaal 311 burgers zijn vermoord “die hun leven hebben gewijd aan het opzetten van sociale projecten en aan het beschermen van de mensenrechten”.

De uittredend president Juan Manuel Santos maakte eerder al bekend dat het ELN van 2016 tot maart 2018 ongeveer 160 lokale functionarissen en mensenrechtenactivisten doodde, vooral in verband met drugshandel.

Op dit moment voert de Colombiaanse regering onderhandelingen in Havanna, Cuba, voor een vredesakkoord met het ELN.